go to content

Menu

Tsunami


 


 Klik på billedet for at se det større"Tsunamien - mit Guernica" (509x148 cm) er lavet efter flodbølgen i julen 2004, hvor jeg opholdte mig i Khao Lak i Thailand - et af de værst ramte steder med 5000 døde i den lille fiskeri- og dykkerby. To af mine dykkerkammerater og en venindes mor omkom. Selv rendte jeg rundt på stranden og hjalp folk op i sikkerhed på improviserede bårer af afrevne døre. Paradis var med et blevet til helvede og der var sårede og døde mennesker overalt. 
To måneder efter hjemkomsten fik jeg konstateret posttraumatisk stresssyndrom og kunne fx ikke læse - lidt upraktisk, når jeg skulle til eksamen... Danmark var meget stolt af, hvordan vi havde hjulpet ofrene for tsunamien, men der kunne ikke blive tale om offentligt hjælp til mig, idet nødberedskabet var pakket ned, da jeg omsider reagerede på situationen. Jeg (og sikkert mange andre studerende og pensionister, der ikke reagerede med det samme) søgte hos både stat, amt og kommune , men skulle selv betale for eventuel psykologbistand. Harmdirrende gik jeg til Politiken, der lavede en halvside om problematiken, som efterfølgende blev taget op i Folketinget af Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti - men intet er blevet ændret.
Personligt blev jeg hjulpet af mit forsikringsselskab, der oprettede en ulykkesforsikring til mig med tilbagevirkende kraft.
Billedet er til salg for 12.000 kr., hvoraf de 2000 kr. vil gå til en valgfri nødhjælpsorganisation.Detaljer fra maleriet:Før:
Mine dykkerkammerater Nic og Tina (på billedet) omkom under tsunamien. Æret være deres minde.

Efter:

Disse billeder er taget 20 minutter efter at vandet havde trukket sig tilbage, og vi turde begive os ned til vandet.


 


I mange timer gik vi rundt på stranden og ledte efter overlevne, som vi kunne hjælpe.Her ses fundamentet for det hus, hvor jeg havde boet ugen før.I sikkerhed oppe i bjergene spejder vi nervøst efter flere bølger.

Vi vidste ikke om tilstanden var lokal eller global. Første livstegn udefra var CNN's nyhedshelikopter.
 


Fra Khao Lak blev vi kørt med lastbiler til de nærmeste byer og lufthavne efter halvandet døgn.

                                                                                                                                                         (fotos: Claus Steensbech)