go to content

Menu

Astronaut

En rummand i et marathon

Den ville nok slet ikke virke, hvis det kom til stykket, men illusionen har givet mig mange store oplevelser.
Alene i konkurrence har jeg løbet over 100 km iført rumdragt med plastikkuppel, rygsæk/iltapparat, malerdragt og slanger:
Marathon i Berlin 2009 og København 2010, halvmarathon over Øresundsbroen og Ballonløbet 8 km i Roskilde.Københavns Marathon som VIP i rumdragt - hør historien her fra politiken

 


Berlin Marathon i rumdragt

Den 20. september 2009 løb jeg Berlin Marathon iført astronaut-kostume for at fejre min søster Pernilles runde fødselsdag.

En norsk vejbelysningskuppel - af plexiglas med borede 60 mm huller i - gjorde det ud for hjelmen, mens en hvid Boblbee-rygsæk var ilt-apparatet og en malerdragt vakte resten af illusionen til live.

Dette billede blev taget lige efter jeg havde krydste målstregen af en topproff tysk fotograf og bragt i Runners World Magazine - gudebladet for alle løbere!

Se hele billedserien på www.runnersworld.de/berlinfinisher
Foto: ©  Jörg Klaus

 

 

 

 

 

I det tyske Runners World Magazine fra november 2009 sidder astronatuen og smiler på side 59 - faktisk meget pænere end hende pigebarnet på forsiden!

 

 

 ...også Berlin Morgenpost følte sig draget til at bringe billedet af rumtossen - på siden lige før massageannoncerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se Berlin Marathons officielle film fra 2009, hvor rummanden optræder efter ca. et halvt minut.

 


Copenhagen Marathon 2010 som VIP-løber

Mit afskedsmarathon - 25. gang jeg stod foran den klassiske distance i løbesko - skulle foregå med manér.
På hjemmebane i København i astronauttøj og som inviteret VIP-løber med buffet og parkeringsplads 100 meter fra start og mål.
Som VIP var jeg i fint selskab med bl.a. Cecilie Hother, Jimmy Bredal, Eskild Ebbesen og Geolog G.

Rummanden i Tjernobyl? (foto: Lærke Posselt, Politiken 2010)Ultra-mange-marathonløberen og løbebogsforfatteren Thor Rønnows "Selvportræt med rummand"
Per Munch, motionsredaktøren skrev således:

Claus Steensbech vil løbe i plexiglaskuppel, drikkeslanger og nedrivningsdragt.

Når man har løbet 22 maratonløb og må erkende, at man aldrig kommer under tre timer og 15 minutter igen, kan man lige så godt hygge sig med det.

Sådan tænkte Claus Steensbech, 44 år, der underviser på Medieværkstedet på Roskilde Produktionsskole.
Derfor stillede han op til Berlin Maraton i september sidste år iført sin kuppel, en hvid rygsæk, drikkeslanger og hvid nedrivningsdragt.
Det var lunt, 26 grader, alligevel lykkedes det ham at gennemføre på 4 timer og 54 minutter.
Hvilket var flot, for målet var alene at blive den første rummand under 5 timer.

Det kan godt være, at det kun var et ganske lille skridt for menneskeheden, men hermed vandt Claus Steensbech rumkapløbet, og han kan kalde sig verdens hurtigste astronaut på maratondistancen. Publikum og de øvrige løbere vil kunne møde ham til Copenhagen Marathon 23. maj.

Verdens hurtigste astronaut
»Det er faktisk sjovt at ligge nede i feltet, hvor man løber fire timer og derover. Det er der, festen er«, siger Claus Steensbech, da han stiller op til fotografering på Islands Brygge, hvor start og mål kommer til at ligge i år.
»Og så får man rigtig mange kommentarer på vejen. Blandt andet var der en dansker, der syntes, at jeg var alt for overskudsagtig, fordi jeg kunne løbe lige så hurtigt som ham i mit kostume«.

Ideen fik Claus Steensbech, da han på en biltur op gennem Norge kørte forbi en væltet lygtepæl. Han bjærgede selve kuplen, der havde beskyttet pæren. Kuplen brugte han i nogen tid som vasketøjskurv.
»Så var det, jeg en dag tænkte, gad vide, om jeg kan få den ned over hovedet? Og så prøvede jeg det. Det var godt nok klaustrofobisk. For der var ingen huller i den, og hvad nu, hvis jeg ikke kunne få den af igen?«.

Fire daltonbrødre, en Napoleon og en kagemand
Men Claus Steensbech fik den både på og af – og stillede op til et løb med snorkel. Kuplen duggede dog fuldkommen til, og han måtte hjem og have fat i et 60 mm bor. Så efter en del produktudvikling er det med en vis stolthed, at rummanden nu er klar til at løbe på hjemmebane i København.

»Jeg håber også, jeg inspirerer nogle flere til at stille op i sjove kostumer. Det giver da fest. Nede i Berlin var der fire Daltonbrødre, en Napoleon og en kagemand. Det pynter alt sammen. Og så er det fedt at kunne løbe på en relativt beskeden tid – og alligevel blive betragtet som en helt«, siger Claus Steensbech, der allerede er på vej med udviklingen af sit næste kostume.

Han vil være et levende ballonskib. En kæmpe ballon, fyldt med helium, skal svæve over ham – med snore ned, som er fastgjort til den kurv, han har rundt om livet.


Per Munck fra Politiken interviewer mig de sidste meter før mål. Jeg råbte vist ret højt gennem kuplen - storskærmen hylede i hvert tilfælde..
 Broløbet 2010 blev jeg også inviteret til og havde heldigvis medvind.
Her smiler jeg før starten, men det holdt hurtigt op! September 2010. (foto: Spartas arrangør)
Dragten kan dog også andet end at løbe - den kan faktisk danse!!!
Her i en musikvideo fra The Swolly Wolly Hula Bula Humble Bumble Band.Det sidste billede er fra en tidligere træningslejr. Jeg stillede op til Ballonløbet i Roskilde med lukket kuppel
og en snorkel, men duggede naturligvis fuldstændigt til og kunne knapt finde vej.